IVAI - Ръчно изработени изделия и авторска бижутерия

      

        Квилингът (от англ. \"Quilling”), наречен още хартиен филигран е форма на изкуството която включва използването на ленти от хартия, които се навиват, сгъват в определени форми или се слепват заедно за да се създаде интересен декоративен дизайн.

        Името на изкуството произлиза от думата \"quill\" - \"паче перо\", което се е използвало от монахини, като основен инструмент още в средновековна Европа /края на 14- началото на 15 век/. С негова помощ те са навивали тънки ивици хартия с позлатени краища и са изработвали малки хартиени брошки, които дори погледнати от близо създавали илюзията, че са направени от ивици злато.

        За съжаление хартията е краткотраен материал и са малко оцелелите шедьоври от средновековието, но въпреки това тази техника се е запазила през годините и до днес и е популярна в много страни, особено в Западна Европа- Германия и Англия. Най-широко разпространение куилинг изкуството получава, когато е пренесено на Изток. Куилинга през 15 век е считан за изкуство, през 19 век - за дамско забавление, а през 20-ти век - почти е бил забравен. Едва в края на миналия век отново започва да се гледа на него като на изкуство.

от Уикипедия, свободната енциклопедия